KURS "GASTRONOMIA W TURYSTYCE WIEJSKIEJ"

    "Gastronomia w turystyce wiejskiej" - taki jest tytuł kursu, który w dniach od 15 do 21 lutego br. odbywa  się w Kamionnej. W kuchni i stołówce tutejszej szkoły 22 panie uczyły się zasad organizowania i prowadzenia zdrowego żywienia w gospodarstwach agroturystycznych. Dwa pierwsze dni zajęć - to wykłady o marketingu w turystyce wiejskiej (Jacek Pawłowski z Fundacji Wspomagania Wsi) oraz zasadach sanitarnych w żywieniu (Stanisław Pawlus z SANEPiD). Kolejne - to zajęcia praktyczne w kuchni, gdzie mgr inż. Zofia Gorgol z Lubelskiego Ośrodka doradztwa Rolniczego w Końskowoli (autorka kilku książek kucharskich, np. "Pejzaż wiejski z pierogami i różą"), uczyła panie z Kamionnej, Ujazdu, Rdzawy, Kierlikówki przyrządzania zdrowych potraw, głównie z kurczaka (np. galantyny z kurczaka, tymbalików drobiowych itp.). Poniedziałek, ostatni dzień kursu - to nauka podawania do stołu.

Kurs w Kamionnej. Kurs w Kamionnej.
Zajęcia w szkolnej kuchni.
   Kurs w Kamionnej. Kurs w Kamionnej.
Wzajemnie uczymy się od siebie - mówiła pani Zofia Gorgol.
Kurs w Kamionnej. Kurs w Kamionnej.
Uczestniczki kursu podczas piątkowych zajęć na stołówce.

   Ważnym dla organizatorów i uczestniczek kursu dniem była sobota. Panie zaprosiły do stołu na konsumpcję przyrządzonych potraw gości specjalnych w osobach: Wójta Gminy Trzciana mgr inż. Józefa Nowaka oraz sołtysa Kamionnej pana Piotra Legienia.

Kurs w Kamionnej. Kurs w Kamionnej.
Sobotnie spotkanie z Wójtem Gminy Trzciana Józefem Nowakiem i sołtysem Kamionnej Piotrem Legieniem.

    Na stołach pojawiły się wyśmienite potrawy, znakomicie wyglądające i pachnące. Wkrótce okazało się, że także bardzo smaczne.

To tylko niektóre z potraw przyrządzonych przez uczestniczki kursu.

     - Panie mogły poznać na kursie, jak kalkulować koszty posiłków, układać jadłospis, przygotowywać stoły do podawania potraw itd. Dowiedziały się o wartościach odżywczych i zdrowotnych produktów. Były przekonywane do podawania gościom bogatego w błonnik chleba razowego, wykorzystywania w posiłkach otrąb, które oczyszczają organizm i kaszy bogatej w rutynę, dużej ilości warzyw i owoców dostarczających witamin i innych składników potrzebnych dla utrzymania zdrowia. Muszę przyznać, że coraz więcej osób interesuje się ekologicznym rolnictwem i agroturystyką. W gminie Trzciana już 8 gospodarstw przestawia się na produkcję ekologiczną, a kilka dalszych rozpocznie dwuletni proces przestawiania się w tym roku - powiedziała pani Barbara Urban z Powiatowego Zespołu Doradców Rolniczych z Bochni - główna organizatorka kursu w Kamionnej, który był współfinansowany przez same uczestniczki oraz Urząd Gminy w Trzcianie i Fundację Wspomagania Wsi.

Kurs w Kamionnej. Kurs w Kamionnej.
Rozdanie zaświadczeń o ukończeniu kursu.

    Kurs, przebiegający w znakomitej atmosferze, stworzonej przez panie Zofię Gorgol i Barbarę Urban, zakończył się wydaniem zaświadczeń, uprawniających do prowadzenia małej gastronomii, które uczestniczkom kursu wręczył już w sobotę Wójt Gminy Józef Nowak.

wstecz