Rosół z
wiejskiej kury z dodatkiem kaczki, ugotowany przez Panie z Gminy Trzciana (Aleksandra
Kukla, Aleksandra Dudziak i Anna Błasińska) znalazł się w¶ród laureatów konkursu
przeprowadzonego w dniu 22 paĽdziernika 2011 roku w komnatach wi¶nickiego zamku podczas
"I. Festiwali Rosołu", zorganizowanego przez LGD "Dolina Raby".
Wzięło w nim udział 16 zespołów, które przygotowały stoiska pełne przysmaków, a
w¶ród nich wła¶nie rosół.
Uczestnicy festiwalu oraz zaproszeni go¶cie mogli spróbować
rosołu z kapłona, królika, z wiejskiej kury, kaczki, a także rosołu z dodatkiem
winogron i agrestu. Jury (Hanna Szymanderska - autorka ksi±żek kucharskich, Krystyna
Batko - LGD "Dolina Raby", prof. Jarosław Dumanowski - historyk z Uniwersytetu
Mikołaja Kopernika w Toruniu - jeden z pionierów polskiej gastronomii historycznej,
Marek G±siorowski - "Slow Food" Polska, Philppe Meyzie - historyk kuchni z
Uniwersytetu w Bordeaux (Francja), Dariusz Marcinowski - wytwórca rosołu z kapłona, z
Radziwiłłowa na Mazowszu oraz redaktor Leszek Horwath) oceniało rosoły w dwóch
kategoriach: amatorzy - koła gospodyń wiejskich oraz profesjonali¶ci - restauratorzy.
W tej pierwszej kategorii zwycięzcami zostały panie z KGW Biskupice,
drugie miejsce zajęły panie z KGW Tarnawa, a trzecie miejsce - z KGW Trzciana, które
otrzymały także specjalne wyróżnienie: "Aniołka Potraw Regionalnych", za
wyj±tkowy, prawdziwie domowy i idealnie przyprawiony, anielski smak rosołu. W kategorii
drugiej zwyciężyła restauracja "Chata Gieda" z Zagórzan. |